Nikon 105mm f/1.4E ED

Kezdem azzal, hogy ez az optika bizony jó. Többen ráakasztották már a “világ legjobbja” jelzőt. Én azért óvatosabban bánok az effajta kijelentésekkel, de tény, hogy piszkosul jó. Gyors, pontos és ilyen fényerővel tényleg nincs párja.
Aki nem tudja, hogy miről van szó, az keressen rá, rengeteg tesztet talál. Az MLZ Photo tesztjéhez például én is hozzájárultam saját véleményemmel és néhány fényképpel.

Szeretett optikám sajnos nem bírta valami sokáig. Amikor mi fotósok arról szövegelünk, hogy eszközeink nem örökéletűek… hogy azokat szervizeltetni kell és hogy fel kell készülni azokra a helyzetekre, amikor a technika “bevetés közben” adja meg magát; akkor pont ilyen helyzetekre gondolunk. Az elmúlt héten a Győri Nemzeti Színházban fotóztam. Már ott észrevettem, hogy valami nem oké. Gyors jeleneteknél “nem ért oda az optika”. Arra gondoltam, hogy biztosan velem van a baj és túl sokat várok az eszköztől. Semmi gond, felkerült az AF-S 70-200 f2.8 VRII, illetve egyik kedvencem a 135mm f2 DC. Igazából még élveztem is a cserét, mert a fotózás fontos részével már elkészültem, így kicsit játszadoztam a 135mm-es optika híres DC (defocus control) funkciójával. Ha nagyon röviden kéne összegeznem, akkor azt mondanám, hogy extrémebb értékekre állítva úgy lehet homályos képet készíteni, hogy közben a fotó éles marad (vagyis nem azt a hatást adja, mint amikor egy hagyományos optikával félrefókuszálunk). Íme:

Nikkor 135 f2 DC – DC eltolás értéke: F 5.6

 

Következő alkalommal egy most szombati koncerten használtam a 105-öst, sajnos ott sem sokáig. Akkor már határozottabban jelentkezett a hiba. A képek persze elkészültek, hiszen volt nálam másik optika – több is, úgyhogy a fotózás nem hiúsult meg. Facebook oldalamon láthatjátok is a képeket a győri Caramel koncertről.

Az optika hibájáról készítettem egy videót:

Ehhez a történethez szorosan kapcsolódik egyik előző írásom, ami több olyan tényezőre világított rá, melyek jelentősen befolyásolják egy fotózás árát. Az egyik ilyen tényező a biztonság. Ha elromlik valami (márpedig egyszer biztosan elromlik), akkor vagy csődöt mondunk, vagy az eszközt félretesszük és előveszünk egy másikat… Ha még nem olvastátok, akkor ajánlom ezt a bejegyzést is figyelmetekbe: Mitől drága az esküvő fotózás?

Mentés

Mentés

Mentés